Privātais mežs

Koku stādīšana – kompensē oglekļa pēdas nospiedumu un uzlabo bioloģisko daudzveidību

Mūsdienu pasaulē cīņa pret klimata pārmaiņām ir galvenā prioritāte. Viens no efektīvākajiem veidiem, kā samazināt oglekļa dioksīda (CO2) daudzumu atmosfērā, ir mežu atjaunošana

Misija un mērķi 

Green Deal oglekļa parka un Privātais mežs mērķis ir veicināt oglekļa piesaisti, izmantojot stratēģisku koku stādīšanu. Paredzams, ka mūsu iestādītie 2500 koki to dzīves laikā piesaistīs aptuveni 601,5 tonnas CO2. Šie centieni ir saistīti ne tikai ar koku stādīšanu, bet arī ar ilgtspējīgas nākotnes radīšanu mūsu planētai. Oglekļa sekvestrācija attiecas uz procesu, kurā koki absorbē CO2 (no atmosfēras) un uzglabā to. Koki darbojas kā oglekļa piesaistītāji, fotosintēzes ceļā uzņemot CO2 (un uzglabājot to savā biomasā) (stumbros, zaros, lapās un saknēs) un augsnē. Šis dabiskais process palīdz samazināt CO2 daudzumu atmosfērā, mazinot klimata pārmaiņu ietekmi.

Oglekļa pēdu kompensēšana 

 

2500 koku stādīšanas ietekme ir nozīmīga. Lūk, ko mūsu projekts kompensē:

  • 200 automašīnu vidējās CO2 gada emisijas
  • 1718 lidojumu vidējās gada emisijas
  • 111 mājsaimniecību ikgadējo oglekļa pēdu nospiedumu


Šie skaitļi izceļ mežu atjaunošanas projektu jūtamos ieguvumus. Kompensējot šīs emisijas, mēs speram būtisku soli, lai samazinātu mūsu kopējo oglekļa pēdas nospiedumu.

Meži: bioloģiskās daudzveidības rezervāts

Mežos dzīvo 80% no visām sauszemes dzīvnieku un augu sugām. Šī bagātīgā bioloģiskā daudzveidība ir būtiska mūsu planētas veselībai. Daudzveidīgas ekosistēmas ir izturīgākas pret pārmaiņām un var labāk izturēt vides stresa faktorus, piemēram, klimata pārmaiņas, kaitēkļus un slimības.

Mūsu koku stādīšanas darbi

Savā jaunākajā projektā, mēs 1,4 hektāros zemes iestādījām 2500 koku, tostarp egļu un bērzu maisījumu. Šī daudzveidīgā stādīšanas stratēģija palīdz izveidot līdzsvarotu ekosistēmu, nodrošinot dzīvotnes dažādām sugām un veicinot bioloģisko daudzveidību.

Ekosistēmu pakalpojumi, ko nodrošina meži

Meži piedāvā daudzus ekosistēmu pakalpojumus, kas ir būtiski cilvēku labklājībai un vides veselībai. Šīs ir dažas no galvenajām priekšrocībām.

Gaisa kvalitātes uzlabošana: koki absorbē piesārņotājus, piemēram, slāpekļa oksīdus, amonjaku, sēra dioksīdu un ozonu, un atbrīvo skābekli. Šis process ievērojami uzlabo gaisa kvalitāti.

Ūdens saglabāšana un aizsardzība: mežiem ir izšķiroša nozīme ūdens ciklā. Tie palīdz uzturēt mūsu ūdens krājumu kvalitāti un kvantitāti, filtrējot piesārņotājus un regulējot ūdens plūsmu. Koki arī samazina plūdu un zemes nogruvumu risku, stabilizējot augsni ar sakņu sistēmu.

Klimata regulējums: koki ir visefektīvākā pieejamā dabiskā oglekļa uztveršanas tehnoloģija. Tie absorbē CO2, palīdzot mazināt klimata pārmaiņas. Meži ietekmē arī vietējos un globālos klimata modeļus, regulējot temperatūru un nokrišņus.

Augsnes veselība: meži veicina augsnes veselību, pievienojot organiskās vielas ar lapu pakaišiem un sakņu sabrukšanu. Šis process bagātina augsni, padarot to auglīgāku un labāk spējīgu noturēt ūdeni.

Biotops savvaļas dzīvniekiem: Meži nodrošina būtisku biotopu plašam sugu lokam. Daudzveidīgā augu dzīve atbalsta dažādus dzīvniekus, kukaiņus un mikroorganismus, veidojot sarežģītu un savstarpēji atkarīgu ekosistēmu.

Mūsu apņemšanās nodrošināt ilgtspējīgu mežsaimniecību

Green Deal oglekļa parkā Privātais mežs ir pilnībā nodevies ilgtspējīgai mežsaimniecības praksei. Mūsu ceļvedis ietver augsnes sagatavošanu, stādīšanu, retināšanu un pastāvīgu kopšanu, lai nodrošinātu mūsu mežu veselību un ilgmūžību. Mēs arī ievērojam stingrus vides standartus un strādājam pie PEFC sertifikācijas, kas atzīst ilgtspējīgu meža apsaimniekošanas praksi.

Iesaistieties un mainiet! 

Meži ir vitāli svarīgi mūsu planētas veselībai, un ikviens var piedalīties to saglabāšanā. Stādot kokus, atbalstot meža atjaunošanas projektus vai vienkārši izplatot izpratni, jūsu iesaistīšanās var būtiski ietekmēt to tālāko attīstību. Kopā mēs varam radīt zaļāku, ilgtspējīgāku nākotni nākamajām paaudzēm. Izprotot un novērtējot mežu slēptos labumus, mēs varam nodrošināt to saglabāšanu un būtisku ekosistēmu pakalpojumu nepārtrauktu nodrošināšanu. 

Līdzīgi raksti

Mežizstrāde ir dabiska meža dzīves cikla sastāvdaļa. Tomēr pēc ciršanas
Mēs uzaicinājām Aleksandru Kļaviņu, SIA Privātais Mežs izpilddirektoru. Aleksandrs...
Sakņu puve ir viena no nopietnākajām slimībām, kas var skart
Latvijas meži ir vērtīgs dabas resurss, kuru saglabāšana un aizsardzība