Privātais mežs

Klimata risinājumu revolūcija mežsaimniecībā: Igaunijā izveidoti pirmie zinātniskos pamatojumos balstītie oglekļa piesaistes parki pasaulē

Igaunijas jaunuzņēmums Green Deal ir uzsācis revolūciju mežsaimniecībā, sadarbojoties ar zinātniekiem no Igaunijas Dzīvības zinātņu universitātes, Tartu Universitātes Ģeogrāfijas nodaļas, augsnes ekoloģijas pētniecības grupas, kā arī Tallinas Universitātes, lai izstrādātu jaunu metodoloģiju efektīvākai oglekļa piesaistīšanai. Šī inovatīvā pieeja ļauj labāk izmantot mežu potenciālu oglekļa piesaistē, tādējādi veicinot globālo klimata mērķu sasniegšanu un uzlabojot ekosistēmu līdzsvaru. Vidusigaunijā tiek veidoti pirmie oglekļa piesaistes parki, kur pielietota šī metode.

ES ir izvirzījusi mērķi līdz 2030. gadam par 55 % samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas un iestādīt 3 miljardus koku. Green Deal izveidotie inovatīvie parki top, lai šo mērķi atbalstītu. Pirmie oglekļa piesaistes parki tiks stādīti jau šogad (27. aprīlī), kur vairāk nekā piecu hektāru platībā tiks iestādīti vairāk nekā 10 000 stādu.

Pirmajā posmā tiks izveidoti trīs oglekļa piesaistes parki.

Pasaulē pirmie oglekļa piesaistes parki ar tādiem pašiem nosaukumiem piederēs uzņēmumiem SIA Privātais mežs un Eesti Metsameister. Trešais topošais parks būs kopienai veltīts parks, kurā ikviens var sniegt savu ieguldījumu (https://www.carbonreserve.earth/), demonstrējot vietējo iniciatīvu globālo klimata mērķu sasniegšanā.

SIA Privātais mežs valdes loceklis Kristaps Goldmanis uzsver, kāpēc piedalīties šajā projektā ir svarīgi: “Tā ir mūsu vēlēšanās un griba dot savu ieguldījumu tīrākas vides un labākas nākotnes veidošanā. Tas ir arī nozīmīgs solis ceļā uz mūsu mērķi līdz 2030. gadam kļūt par oglekļa neitrālu uzņēmumu. Mums ir liels prieks un gods, ka mums būs savs oglekļa piesaistes parks, kas palīdzēs samazināt mūsu oglekļa pēdas nospiedumu un veidot pozitīvu vēsturi. Es ceru, ka mēs kļūsim par labo piemēru citiem.“

Green Deal inovatīvā metode un parki ne vien atbalsta vides saglabāšanu, bet arī rada jaunas iespējas pētniecībai, vienotam mērķim apvienojot dažādu nozaru speciālistus un uzņēmumus.Oglekļa piesaistes parka atklāšanas pasākums notiks 27. aprīlī plkst. 13:00, Kriilevälja, Paide, 72752 Järves apriņķī, Igaunijā.

 

Papildu informācija:

Vārds: Taavi Lellep

Amats: GreenDeal līdzdibinātājs

Tālrunis: +372 56893489

e-pasts: taavilellep@gmail.com

Līdzīgi raksti

Mežizstrāde ir dabiska meža dzīves cikla sastāvdaļa. Tomēr pēc ciršanas
Mūsdienu pasaulē cīņa pret klimata pārmaiņām ir galvenā prioritāte. Viens
Mēs uzrunājām Dāvi Šteinbergu, mežsaimniecības speciālistu iepirkumu jautājumos, kurš SIA