Privātais mežs

Vēja radītie postījumi Latvijas mežiem: riski, izmaksas un apsvērumi meža īpašniekiem.

Latvijā visstraujāk augošā mežsaimniecības uzņēmuma vadītāja Aleksandra Kļaviņa viedoklis.

Pēc nesen piedzīvotās spēcīgās vēja un krusas vētras, kas gāja pāri Latvijai, internetu pārpludināja neskaitāmi izpostītu mežu attēli. Pēc Latvijas Valsts mežs dienesta informācijas tikai Zemgales virsmežniecības teritorijā apzināti vētras nodarītie postījumi vismaz 1800ha apmērā (vmd.gov.lv). Daudziem mežu īpašniekiem šie attēli, iespējams, izraisīja bažas par viņu ieguldījumu stāvokli. Pastāv uzskats, ka meži ir drošāks ieguldījumu veids nekā banka. Lai gan labi apsaimniekots, augošs mežs patiesi var dot iespaidīgu peļņu līdz pat 15 % gadā, ir svarīgi apzināties, ka meži nav imūni pret draudiem. Viens no būtiskākajiem draudiem ir bieži nepietiekami novērtētie vēja radītie postījumi.

Vēja spēks mežiem var nodarīt gan tūlītēju, gan ilgtermiņa kaitējumu. Ļoti spēcīgas vēja brāzmas kokus var izraut ar visām saknēm, nolauzt tiem lielos zarus vai pārlauzt stumbru. Tomēr viss nebeidzas līdz ar vētras rimšanos. Tās radītie bojājumi bieži veido spraugas lapotnē, izmainot meža mikroklimatu. Jaunizveidojusies vide var būt jutīgāka pret kaitēkļiem, slimībām un citām sekundārām problēmām, vēl vairāk pasliktinot meža veselību un vitalitāti.

No meža īpašnieka skatu punkta vēja bojātie meži var radīt vairākus izaicinājumus. Pirmkārt, vērtīgu kokmateriālu zuduma dēļ rodas tūlītēji ekonomiski zaudējumi. Pēc spēcīgas vētras meža tīrīšanas un atjaunošanas darbi var prasīt lielus finansiālus ieguldījumus. Turklāt nokritušie koki palielina meža ugunsgrēku risku, radot nopietnu apdraudējumu ne tikai mežam, bet arī tuvējām apdzīvotām vietām. Ilgtermiņā šie bojājumi var izraisīt ekoloģiskas pārmaiņas, kas samazina meža kopējo koksnes vērtību, tādējādi ietekmējot tās rentabilitāti nākotnē.

Lai gan ir grūti noteikt precīzu skaitli, vēja radītie postījumi Latvijas mežos neapšaubāmi ir radījuši ievērojamas izmaksas. Šo izmaksu mainīgums ir atkarīgs no daudziem faktoriem, tostarp meža vecuma, atrašanās vieta un sugu sastāva. Tomēr jaunākās aplēses liecina, ka vētras postījumi meža īpašniekiem Latvijā ik gadu var izmaksāt miljoniem eiro, turklāt atsevišķi notikumi var radīt daudz lielākas tūlītējās izmaksas.

Mežiem nobriestot, tie piedzīvo dažādas izmaiņas, kas ietekmē to ekonomisko vērtību. Koksnes vērtība bieži vien visaugstākā ir tieši nobriedušos mežos. Tomēr līdz ar briedumu palielinās arī dabas spēku, piemēram, vēja, radīto bojājumu risks. “Pārbrieduši meži ar lielākiem, vecākiem kokiem īpaši cieš no vēja postījumiem. Tādējādi meža īpašniekiem ir jāizsver ieguvumi no nobrieduša meža vērtības pret pieaugošajiem riskiem. Īpašuma pārdošana vai koku ciršana, kad tie ir sasnieguši savu maksimālo vērtībā vai ir tuvu tai, bieži kļūst par loģisku izvēli, aizsargājot gan ekonomiskās, gan ekoloģiskās intereses,” saka Aleksandrs.

Latvijas meži, liecinot par tautas bagāto dabas mantojumu, tomēr nav pasargāti no dabas neparedzamības, par ko skaudri atgādināja pēdējā laika notikumi. Pēc šādas pieredzes daudzi meža īpašnieki var aizdomāties par to, kādus turpmākos soļus spert. Manuprāt, tiem īpašniekiem, kuri nav pārliecināti par savām spējām patstāvīgi pārvarēt šos izaicinājumus, nenovērtējama būtu konsultēšanās ar ekspertu. Privātais Mežs var piedāvāt ieteikumus, kuri sakņojas meža apsaimniekošanas labākajās praksēs. Šādu iespēju izpēte var būt izšķirošs solis ceļā uz plaukstošu un noturīgu Latvijas vērtīgo mežu nākotni.

Lūdz padomu mūsu speciālistiem

Mēs uzņemamies atbildību par visu meža dzīves ciklu. Sadarbojoties ar mums, mežsaimniecības darbi neaprobežojas tikai ar mežizstrādi.

Līdzīgi raksti

Mežizstrāde ir dabiska meža dzīves cikla sastāvdaļa. Tomēr pēc ciršanas
Mūsdienu pasaulē cīņa pret klimata pārmaiņām ir galvenā prioritāte. Viens