Privātais mežs

Personīgā pieredze: Taavi Lellep

Privātais Mežs līdzdibinātājs Taavi Lellep dalās ar uzņēmuma dibināšanas stāstu, stāsta par pašattīstību un sniedz pārdomas par nākotnes plāniem.

“Veiksmīga uzņēmuma izveidošanā ir daudz elementu, no kuriem svarīgākie noteikti ir jomas pārzināšana, prasmes un degsme par to, ko dari. Pirms uzsākt jaunu biznesu, ir svarīgi šos trīs elementus izanalizēt. Jāpajautā sev, cik labi es pārzinu šo jomu? Vai man ir nepieciešamās prasmes un vai šī joma mani interesē? Lai atrastu sev piemērotu biznesa ideju, vajadzētu saņemt pozitīvas atbildes uz visiem šiem jautājumiem. Ja kaut viena no atbildēm ir negatīva, šī biznesa ideja vai dalība uzņēmumā būs piemērotāka kādam citam. Šajā gadījumā prātīgāk būtu no šīs idejas atteikties, jo uzņēmuma dibināšana paredz gadiem ilgas saistības,” skaidro Taavi Lellep, viens no SIA Privātais Mežs dibinātājiem. Tāvi līdz šim ir iesaistījies vairāk nekā 20 uzņēmumu vadības procesos. “Es radu uzņēmumus un nodrošinu to strauju izaugsmi. Tik daudzu uzņēmumu vienlaicīga vadība ir iespējama, pateicoties ļoti labam laika plānojumam un sistemātiskai pieejai, respektīvi, konkrētās dienās es strādāju ar konkrētām tēmām konkrētos uzņēmumos. Sistemātiskums un konsekvence garantē panākumus, pretējā gadījumā mani jau sen būtu pieveicis haoss,” smejas Taavi.

Savas dotības uzņēmējdarbībā viņš saista ar diviem aspektiem. No vienas puses, viņam augot, Taavi paraugs bija uzņēmējs tēvs, no otras puses, viņam nekad nepatika, ka viņu komandē. Ja tam pievieno lielu daudzumu personīgo ambīciju, ir nodrošināti priekšnoteikumi, lai kļūtu par uzņēmēju. Taavi jau vidusskolas laikā mēģināja atrast papildu ienākumu avotus, atminoties, ka vienmēr viņa aktivitātes grozījās ap pārdošanu. Vēlāk, līdztekus biznesa informācijas tehnoloģiju studijām Tallinas Tehnoloģiju universitātē, tika uzsākts arī pirmais bizness, kas bija kārtridžu tirdzniecība. “Tajā laikā apguvu ļoti daudz no tā saucamās uzņēmējdarbības skolas; redzēju, kā tiek dibināts uzņēmums, kādi ir tā dažādie aspekti. Praktiskas pieredzes ceļā es uzzināju, kā uzņēmumā darbojas finanses un pārdošana, kā organizēt darba plūsmu un vadīt cilvēkus. Skatoties atpakaļ, protams, peļņa un ieguldījums nebija labākajā līdzsvarā, jo es strādāju apmēram 80 stundas nedēļā gadiem ilgi, bet galu galā man tomēr bija jāmaksā par visu uzņēmumu. Uzņēmējdarbības skaistums un posts ir tajā, ka ne panākumi, ne nauda netiek garantēti. Tāpēc es iesaku koncentrēties uz mācīšanos un prasmju pilnveidošanu. Tās ir vērtības, kuras neviens nevar atņemt. Lai arī pirmais uzņēmums nebija veiksmīgs, šī pieredze bija ārkārtīgi svarīga turpmāko uzņēmumu izveidē,” Taavi raksturo sava uzņēmējdarbības ceļa sākumposmu.

Līdz SIA Privātais Mežs dibināšanai Taavi jau bija uzkrātas zināšanas par pārdošanas organizācijas vadību. Viņš vada Eesti Metsameister OÜ – Igaunijas mežsaimniecības organizāciju, kas pēdējo desmit gadu laikā ir guvusi milzīgus panākumus.  “Mart-Sander Mõts bija viens no līdzdibinātājiem, ar kuru mēs pirmo pusotru gadu strādājām divatā. Pēc pāris gadiem beidzot bija pienācis laiks savākt spējīgu komandu, kas virzītu uzņēmumu nākamajā līmenī.” Līdz šim Eesti Metsameister OÜ ir iegūts Financial Times Europe FT1000 visstraujāk augošā Eiropas uzņēmuma tituls un trīskārtējs Gaselle Company tituls, taču balvu gūšana nekad nav bijusi Taavi galvenais mērķis. Ieguldījums uzņēmuma izaugsmē un labi padarīts darbs ir vissvarīgākā motivācija.

“Mans KĀPĒC jeb kāpēc es nodarbojos ar uzņēmējdarbību, laika gaitā ir mainījies. Vispirms es vēlējos iegūt brīvību gan laika, gan finanšu ziņā. Esmu pietiekami daudz strādājis, lai nonāktu līdz tam, ka šobrīd man nav Jāstrādā naudas dēļ. Esmu pateicīgs, ka man ir iespēja izvēlēties, ko šobrīd daru, tāpēc es daru arvien vairāk lietas ar tā saucamo misijas apziņu. Ja es caur savām aktivitātēm un kopuzņēmumiem varu padarīt cilvēku dzīves labākas, tad tas ir tas, ko man patīk darīt. Esmu priecīgs, ka esmu saistīts ar tik daudziem uzņēmumiem un lieliskām komandām; es to neuztveru kā pašsaprotamu.”

Pēc Taavi teiktā, personiskā izaugsme, kas notikusi pēdējo 10 gadu laikā, bija apzināta izvēle, jo visas lielās pārmaiņas sākas ar tevi pašu; citējot Džimu Ronu (Jim Rohn): “Tev var būt vairāk, nekā tev ir, jo tu vari kļūt vairāk nekā tu esi.” Taavi piebilst: “Kopš es personīgo izaugsmi sāku uztvert ļoti nopietni un attiecīgi tajā investēt, mana dzīve ir būtiski mainījusies uz labo pusi.” Noderīgi ieradumi veicina attīstību mūža garumā, tāpēc Taavi ievēro gan rīta, gan vakara rituālus (angļu valodā zināmus arī kā bookends). Viņš zina, ka grāmatu lasīšana, podkāstu klausīšanās, apmācības, katras dienas detalizēta plānošana, meditācija un treniņi ir tās konsekventās aktivitātes, kas nodrošina panākumus ilgtermiņā. Turklāt Taavi ir divi personīgās izaugsmes treneri jeb kouči, viens vadības novirzienam, bet otrs treniņiem un veselīgam dzīvesveidam, lai nodrošinātu labāko sniegumu gan garīgi, gan fiziski.

Personīgajai izaugsmei ir ļoti svarīga loma arī uzņēmumā SIA Privātais mežs divu iemeslu dēļ. Cilvēki, kuri ilgstoši nodarbojas ar sevis pilnveidošanu, redz, kā dzīve ir mainījusies uz labo pusi un virzījusi viņus uz priekšu. Otrkārt, uzņēmumā ir daudz atbalsta sistēmu, izaugsmes dienas, sarunu šovi, dažādi lektori, katram personīgi izstrādāts attīstības plāns, saskaņā ar kuru apmācību un izaicinājumus vada uzņēmums, u. c. Tieši tāpēc komandu veido jaunas un attīstīties spējīgas personības ar lielu vēlmi kaut ko darīt. Ikviena personīgais ieguldījums saņem atzinību un atgriezenisko saiti. “Labas komandas rādītājs ir tas, ka visi cits citu mudina, kas noved pie personības izaugsmes un līdz ar to arī ienākumu pieauguma. Darba ētika, disciplīna un konsekvence. Pats pildu savus solījumus un sagaidu to arī no citiem. Ļauju komandai izteikties par uzņēmumā pieņemtajiem lēmumiem, jo ​​vide, kurā cilvēks ir atvērts konstruktīvai kritikai, rada uzticību, un līdz ar to arī darbinieki jūt, ka viņi ir daļa no kaut kā lielāka, nevis atbild tikai par savu darba segmentu,” Taavi skaidro savu pārliecību. Ir skaidri redzams, ka šis cilvēks lepojas ar paša izveidoto kolektīvu un viņu kopīgajiem sasniegumiem.

SIA Privātais Mežs un citu Taavi uzņēmumu nākotne ir gaiša, jo mērķi ir patiesi un cilvēki pastāvīgi attīstās kopā ar uzņēmumiem. Inovācijas un ilgtspējīgi risinājumi Taavi vienmēr ir aktuāli. Lai paveiktu lielas lietas, arī aizmugurei jābūt stiprai, un Taavi tāda ir. Ideāla līdzsvara nav, taču laika pavadīšana gan ar sevi, gan ar meitu noteikti ir prioritāšu sarakstā. “Darbs nav vienīgais, kam dzīvot,” sarunu nobeidz Taavi.

Līdzīgi raksti

Mežizstrāde ir dabiska meža dzīves cikla sastāvdaļa. Tomēr pēc ciršanas
Mēs uzrunājām Dāvi Šteinbergu, mežsaimniecības speciālistu iepirkumu jautājumos, kurš SIA