Privātais mežs

Intervija ar Aleksandru Kļaviņu – SIA Privātais Mežs izpilddirektoru

Mēs uzaicinājām Aleksandru Kļaviņu, SIA Privātais Mežs izpilddirektoru. Aleksandrs ar mums strādā no pagājušā gada jūlija, un mēs aicinājām viņu dalīties ar mums savā stāstā un iepriekšējā pieredzē.

Vai varat padalīties ar stāstu par savas karjeras attīstību, kas noveda pie jūsu izpilddirektora amata?

Pēc universitātes pabeigšanas es līdzdibināju veiksmīgu videi draudzīgu mobilo automazgātavu, bet, kad izaugsme apstājās, pārdevu savas daļas uzņemumā, lai iedziļinātos korporatīvajā dinamikā Latvijas vadošajā stikla konstrukciju ražotājā. Pēc tam, kad trīs gadus mācījos par liela mēroga darbībām, es izvēlējos jaunuzņēmumu naftas un gāzes nozarē, lai uzlabotu savas uzņēmējdarbības veidošanas prasmes un korporatīvo iesaistīšanos. Vienlaikus es vadīju NVO, kuras mērķis bija palīdzēt jauniešiem ar valodas traucējumiem, izmantojot Erasmus projektus. Kad sākās COVID pandēmija, es nolēmu vēl vairāk uzlabot savas vadības un biznesa vadības prasmes, iegūstot Executive MBA. Zināju, ka šī grāda iegūšana ļaus man iegūt plašāku skatījumu uz dažādiem biznesa izaicinājumiem.
Kad Privātais Mežs mani uzrunāja šajā periodā, es ļoti vēlējos uzņemties izpilddirektora lomu, lai optimizētu uzņēmuma strauji augošo darbību. Es satiku uzņēmuma īpašniekus, viņi dalījās savā redzējumā un šķita, ka tas ir ideāli piemērots man. Es jutu, ka izmantojot savu uzņēmējdarbības garu un personīgo vēlmi gūt panākumus, es varu palīdzēt uzņēmumam sasniegt izcilus rezultātus. Tajā pašā laikā apzinoties, ka uzņēmums varētu sniegt man būtisku pieredzi un iespēju nodrošināt savu ģimeni.

Kāda ir visvērtīgākā mācība vai galvenā vērtība, ko esat ieguvis, un kā tas ir veidojis jūsu pieredzi?

Vissvarīgākā mācība, ko iemācījos, kad man bija ap 25 gadiem, ir tā, ka dzīve ir īsa. Tas man vēlreiz apstiprināja divas lietas – man ir svarīgi baudīt dzīvi un pārliecināties, ka beigās neko nenožēloju, kā arī atstāt pēc sevis kaut ko tādu, ar ko mani varētu atcerēties nākamās paaudzes. To, ka man tas ir svarīgi, sapratu pavadot laiku kopā ar savu vectēvu, kurš strādāja par Sarkanās Zvaigznes rūpnīcas vadītāju. Pat pēc 30 gadiem cilvēki joprojām runāja par viņu  un pateicās par iespējām, ko viņš ir sniedzis. Tas ir stiprinājis manu apņemšanos radīt ilgstošu ietekmi un vēlmi nodrošināt savu ģimeni. No šī izriet mana tieksme uz personīgo izaugsmi. Es saprotu, cik svarīgi ir tagad ieguldīt laiku uz kaut ko laikietilpīgu, kas varētu dot rezultātus tikai pēc gadiem, piemēram, profesionālajā izaugsmē, personiskajās attiecībās un izglītībā. Daudzi cilvēki cenšas sasniegt īstermiņa rezultātus, izlaižot garām kopējo attēlu. Tas nav priekš manis.

Kādas personīgās vērtības atspoguļojas jūsu kā Izpilddirektora biznesa stratēģijās un darbībās?

Manas personīgās vērtības, proti, centība, precizitāte, uzticēšanās un vīzija, būtiski ietekmē manas stratēģijas un darbības kā izpilddirektoram. Vadot savu uzņēmumu savas karjeras sākumā, es uzzināju, cik svarīga loma ir centībai un precizitātei veiksmīgā biznesā. Mana komanda uzticējās man, kas lika pieņemt gudrus lēmumus tādā veidā sasniedzot vēlamos rezultātus. Šī pieredze man iemācija ko nozīmē uzticība, to uzskatu par visu personīgo un profesionālo attiecību stūrakmeni. Pašreizējā amatā es atzīstu, ka mani lēmumi lielā mērā ietekmē manu komandu un uzņēmumu, tāpēc uzticības saglabāšana ir ļoti svarīga.

Vīzija ir vēl viena personīga vērtība, kas būtiski veido manu vadības stilu. Skaidrs galamērķis man ir ne tikai ļāvis izturēt īslaicīgas grūtības, bet arī manai komandai veicinājis pacietību. Mans redzējums ir saistīts ar maniem profesionālajiem centieniem un cieši saskan ar uzņēmuma mērķiem. Šī harmoniskā saskaņošana ne tikai sniedz man iespēju risināt galvenās problēmas, bet arī veicina izaugsmi uzņēmumā, kas ir gatavs revolucionizēt mežsaimniecības nozari. Ieviešot šīs vērtības mūsu darbībā, es veicinu caurskatāmību un atklātu komunikāciju, ētikas ievērošanu un kopīgus panākumus. Turklāt skaidra vīzija man dod iespēju līdzsvarot tūlītējās vajadzības ar ilgtermiņa ilgtspējību, nodrošinot pielāgošanās spēju un noturību. Galu galā es cenšos iedvesmot un dot spēku savai komandai, rādot piemēru, vienlaikus saglabājot uzticību, kas starp mums ir radusies.

Līdzīgi raksti

Mežizstrāde ir dabiska meža dzīves cikla sastāvdaļa. Tomēr pēc ciršanas
Mēs uzrunājām Dāvi Šteinbergu, mežsaimniecības speciālistu iepirkumu jautājumos, kurš SIA