Privātais mežs

Meža īpašnieki uzmanieties: 5 lietas, kas jāņem vērā pirms jebkura līguma parakstīšanas

Katru gadu tūkstošiem meža īpašnieku saskaras ar izšķirošu lēmumu attiecībā uz saviem īpašumiem: meža saglabāšanu, izciršanu vai tā pārdošanu. Tomēr, lai pieņemtu pārdomātu lēmumu un nodrošinātu izdevīgu darījumu par meža zemes pārdošanu, ir rūpīgi jāapdomājas. Vairumā gadījumu īpašumam ir arī sentimentāla vērtība, jo tas ir mantots no priekštečiem, tāpēc jūs vēlaties, lai mežs tiktu pienācīgi uzturēts un pareizi apsaimniekots. Divu pēdējo gadu laikā meža īpašumu darījumu kopējā summa ir palielinājusies par 26% jeb 17 miljoniem eiro, lauksaimniecībā izmantojamās zemes (LIZ) darījumi pieauguši par 5% jeb 12 miljoniem eiro, bet apbūves zemju darījumu kopsumma samazinājusies par piektdaļu, pērn sarūkot par 19% jeb 29 miljoniem eiro.

Šīs procentuālās izmaiņas atspoguļo pašreizējo ekonomisko situāciju: strauji pieaugošās būvniecības izmaksas liek klientiem rūpīgāk apsvērt savus lēmumus, kamēr meža zemju segmentā novērojamais milzīgais cenu pieaugums ir motivējis daudzus īpašniekus savu īpašumu pārdot. Meža zemju darījumu kopsumma 2006. gadā bija 52 miljoni eiro, 2009. gadā – 22 miljoni eiro, bet pagājušajā gadā – jau 83 miljoni eiro.

Diemžēl, raugoties statistiski, ne visi zemes īpašnieki ir 100 % apmierināti ar noslēgto darījumu. Lai tad, kad ir pienācis laiks pārdodot vai nododot apsaimniekošanā savu meža zemi, jūs noslēgtu vislabāko darījumu, mūsu uzņēmums iesaka pirms līguma parakstīšanas sekot turpinājumā uzskaitītajiem ieteikumiem. “Skovest” grupa, kurā ietilpst arī SIA “Privātais mežs”, Baltijas valstīs gada laikā noslēdz vairāk nekā tūkstoti mežsaimniecības darījumu, tāpēc ar šiem ieteikumiem dalāmies, izejot no savas lielās pieredzes.

Lai palīdzētu meža īpašniekiem šajā procesā, mūsu uzņēmums iesaka ievērot šos 5 būtiskos ieteikumus pirms jebkādu darījumu veikšanas.

1. Pircēja uzņēmuma uzticamības un pirktspējas pārbaude

Slēdzot jebkuru darījumu, zināšanas ir spēks. Īpaši tas attiecas uz gadījumiem, kad īpašnieks vēlas pārdot ciršanas tiesības. Pirms jebkāda darījuma noslēgšanas rūpīgi izpētiet iespējamo pircēju uzņēmumu. Izsekojiet viņu darbību nozarē un pārliecinieties par viņu reputāciju. Pārbaudiet, vai uzņēmums ir LTRK (Latvijas Tirdzniecības un rūpniecība kameras) biedrs, vai tam ir kādi citi uzņēmējdarbības kvalitāti apliecinoši sertifikāti. Jūsu mežs ir īpašums, kas ir pelnījis būt godprātīga un atbildīga, uz ilgtspējību vērsta uzņēmuma rokās.

2. Finanšu darījumi un Latvijas nodokļu likumdošana

Latvijā skaidras naudas maksājumu pieņemšana ir aizliegta piesaistīs nevēlamu nodokļu iestāžu uzmanību. Vienmēr izvēlieties bankas pārskaitījumus, kurus var viegli izsekot un reģistrēt. Atcerieties, ka atsevišķu līgumu slēgšana par biomasu un zemi var pazemināt nodokļus, taču šāda prakse arī uzliek visu atbildību uz jums, īpašnieku, un var iniciēt auditu. Slēdzot darījumu, skaidri norādiet apmaksas nosacījumus, lai izvairītos no iekļūšanas tādās lamatās kā maksājumu kavēšana, kas var ierobežot jūsu finanses uz ilgāku laiku.

3. Kāds jūsu gadījumā ir labākais risinājums – atstāt, pārdot vai izcirst savu mežu?

Ja pārdošana jūsu gadījumā nav labākā vai vēlamā iespēja, apsveriet citas alternatīvas. Lieliem zemes gabaliem, kuru platība pārsniedz 20 hektārus, paša vadīta pārvalde var būt īstenojama un izdevīga, īpaši, ja pats esat dziļi iesaistīts mežsaimniecības procesos. Tomēr tas prasa ievērojamus resursus un nodošanos šim mērķim ilgtermiņā, līdz pieredzēsiet, kā jūsu mežs sasniedz savu pilnīgo potenciālu. Lauksaimniecībā izmantojamai zemei alternatīva ​​ir tās iznomāšana, taču šīs iespējas finansiālais ieguvums var būt ierobežots, ja vien zemes gabala platība nepārsniedz 50 hektārus. Izsveriet šīs alternatīvas, ņemot vērā iespējamos riskus, piemēram, iespējamus bojājumus, slimības vai dabas stihijas, kas varētu samazināt jūsu īpašuma vērtību.

Ja jums pašam šādu lēmumu pieņemt ir sarežģīti, ieteicams pēc padoma vērsties pie eksperta. Eksperti cita starpā var palīdzēt izskaidrot meža apsaimniekošanas uzdevumus, dabas aizsardzības noteikumus, nodokļu maksājumus un īpašuma cenas. Mēs, SIA “Privātais Mežs”, šādu konsultāciju piedāvājam bez maksas!

4. Pareizas meža apsaimniekošanas nodrošināšana

Ja izlemjat pārdot ciršanas tiesības, pārliecinieties, ka pircēja uzņēmums ievēro vietējo apsaimniekošanas praksi mežsaimniecībā. Tādi uzņēmumi kā SIA “Privātais mežs” izvirza augstus standartus, iestādot desmit kokus katra nocirstā koka vietā. Tāpat pārliecinieties, ka uzņēmums pēc savu darbību pabeigšanas apņemas mežu atstāt tīru un sakoptu. Audzes atjaunošana un meža kopšana nav tikai detaļas; tās ir ļoti svarīgas, lai nodrošinātu jūsu meža ilgtspējību un veselību ilgtermiņā. Uzstājot uz šiem standartiem, jūs ne tikai pārdodat kokmateriālus, bet arī nodrošināsiet plaukstošu un noturīgu ekosistēmu nākotnei. Tas ir svarīgs apsvērums, lai saglabātu jūsu meža pēctecību un attiecīgi tā vērtību ilgu laiku uz priekšu. Tas nozīmē interesēties ne tikai par tūlītēju darījumu, bet arī par jums tik svarīgā meža nākotni.

5. Pārredzami un abpusēji izdevīgi līgumi

Pēdējais, bet tikpat nozīmīgs ieteikums – uzstājiet uz abpusēji izdevīgiem līguma nosacījumiem. Labs līgums ne tikai aizsargās jūsu kā meža īpašnieka tiesības, bet arī ņems vērā meža ilgtspējību un veselību ilgtermiņā. Noteikti rūpīgi izlasiet un izpētiet līgumu. Ja līgums ir komplicēts, nepieciešamības gadījumā lūdziet jurista vai eksperta skaidrojumu. Esiet piesardzīgs, ja līguma noteiktumi vai termiņi ir neskaidri vai nenoteikti, jo ​​tie vēlāk var izraisīt nevēlamus sarežģījumus. Ja vienojaties par specifiskiem nosacījumiem, piemēram, vēlaties saņemt visu naudu uzreiz līguma parakstīšanas brīdī pie notāra, ierakstiet šos nosacījumus līgumā, lai novērstu iespējamus pārpratumus. Nesteidzieties! Neparakstiet neko, kas jums šķiet aizdomīgs.

Pārdomāti, pārzinot vietējo likumdošanu un rūpīgi attiecoties pret dokumentiem, jūs varat noslēgt vislabāko darījumu. Uzņēmumā “Privātais Mežs” mēs uzskatām, ka gudras izvēles pamatā ir pareiza un uzticama informācija. Zinot, ka lielākā daļa zemes īpašnieku šādu lielu lēmumu parasti pieņem tikai vienu reizi dzīvē, mēs apsolām palīdzēt saviem klientiem izvēlēties labāko, pat ja tas nozīmē meža saglabāšanu. Galu galā meža vērtība nav tikai naudā – mežs ir arī ilgstošs dabas un daudzveidīgas dzīves avots nākamajām paaudzēm.

Līdzīgi raksti

Mežizstrāde ir dabiska meža dzīves cikla sastāvdaļa. Tomēr pēc ciršanas
Mūsdienu pasaulē cīņa pret klimata pārmaiņām ir galvenā prioritāte. Viens